De werking van anticonceptiemiddelen

Je hebt verschillende werkingen van anticonceptiemiddelen

  • Er zijn anticonceptiemiddelen die werken met hormonen en zonder hormonen. (Hormonen zorgen ervoor dat het eitje niet bereikbaar is)
  • Er zijn anticonceptiemiddelen die werken op de lange en korte termijn. 
  • Er zijn anticonceptiemiddelen die zichtbaar of onzichtbaar zijn. 
  • Er zijn anticonceptiemiddelen die de dokter voor je inbrengt of het zelf kunt doen. 

Elke methode zorgt voor zijn eigen werking van het voorkomen van een zwangerschap, zoals het voorkomen van een eisprong (hierdoor komt er geen rijpe eicel vrij) of dat zaadcellen niet bij de eicel kunnen komen. Een andere methode is dat  de eicel zichzelf niet kan innestelen in de baarmoeder. 

Elke methode heeft een eigen stijl, met een stijl die bij iedereen anders past. Het is dus ook belangrijk om je persoonlijke voorkeuren/situatie voorop te stellen. Je kunt ervoor kiezen om je te laten informeren over onder andere de manier van gebruiken, betrouwbaarheid, de werking, eventuele bijwerkingen met daarbij de gezondheidsrisico’s die voor kunnen komen.  

Is het mogelijk om de zwangerschap te voorkomen zonder anticonceptiemiddelen? 

De verschillende methodes beschermen natuurlijk als beste tegen zwangerschappen. Er zijn manieren die sommige mensen ook hanteren, waarbij ze geen gebruik maken van een hulpmethode, alleen is de vraag of deze wel volledig te vertrouwen zijn? Dit zijn de volgende punten:

  • Er zijn mensen die denken dat wanneer je de penis eruit haalt voordat er een zaadlozing komt, het helpt tegen zwangerschap, alleen niets is minder waar. Dit komt omdat er in de voorhuid zaadcellen kunnen zitten en die kunnen ontsnappen. 
  • Het gebruik van zaaddodende middelen zorgen ervoor dat zaadcellen gedood worden, alleen beschermt het niet volledig, deze vorm moet je met een condoom of pessarium gebruiken. 
  • Het is mogelijk dat een vrouw zwanger wordt, zonder dat er een penetratie is voorgevallen. Dit komt omdat er contact is tussen de huid van de penis en de huid van de vagina, en hierdoor kan er vocht of sperma vrijkomen. De kans is aanzienlijk klein, maar is aanwezig. 
  • Door anale seks is de kans dat een vrouw zwanger raakt heel klein, maar er bestaat wel een kans omdat er altijd wat sperma in de vagina terecht kan komen. 

De betrouwbaarheid

Welke methode je ook toepast, iedere methode is nooit 100% betrouwbaar. Al bieden meerdere methodes wel een hoge betrouwbaarheidsgraad aan. Als jij een methode op de juiste manier (voorschriften) gebruikt, dan zijn methodes betrouwbaar tot 99,9%. 

Mocht het zijn dat de bescherming niet het gewenste resultaat biedt, door functionele problemen als het scheuren van een condoom of juist dat je de pil bent vergeten. Dan is het mogelijk om plan B toe te passen en dat is het innemen van de morning-afterpil. Slik deze binnen een termijn van 12 uur na de onveilige seks, met daarbij de gedachte hoe eerder, hoe beter de morning-afterpil werkt. 

 

Erovibes-lingerie